Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Do-In

Do-In Gift

  • Per les van 60 minuten: € 8,25.
  • Gegeven op 2 locaties.
Aanmelden

Op de vraag: “Wat is Do-In?”, is niet zo snel een eenduidig antwoord te geven. Met de huidige communicatiemiddelen, zoals het internet is heel veel informatie over Do-In beschikbaar gekomen. Maar hoe vind je dan de juiste informatie, als dat al zou kunnen? Daarom beantwoord ik deze vraag, zoals ik het zelf heb leren ervaren.

Voor mij is Do-In een Japanse bewegingsvorm met oefeningen voor het strekken van meridianen. Meridianen zijn een soort kanalen in ons lichaam, waardoor onze levensenergie stroomt. Nog voor we geboren worden stroomt de levensenergie door onze meridianen.

Do-In is ontstaan uit verschillende disciplines uit de Traditionele Chinese Medicijnleer (TCM). Eén van deze disciplines is Anmo Tuina, één van de oudste massagevormen binnen de TCM.

Hoe oud Do-In precies is, is niet bekend. Uit oude geschriften is af te leiden dat Do-In ruim 3000 jaar oud is. Hoewel de oorsprong in China ligt, zijn het vooral Japanse monniken geweest die de basis van Do-In verder hebben ontwikkeld.

Do-In en Yoga hebben veel oefeningen en houdingen die er hetzelfde uitzien en op elkaar lijken. Maar Do-In is niet hetzelfde als Yoga. Het verschil tussen beide disciplines is dat bij Do-In de nadruk ligt op het strekken van de meridianen en dat bij Yoga door de oefeningen de chakra's worden geactiveerd. Het effect van Do-In oefeningen en de Yoga houdingen is dezelfde: betere  doorstroming van de levensenergie.

Door het aannemen van verschillende houdingen worden de meridianen (energiekanalen) gestrekt. Bij het doen van de oefeningen speelt de ademhaling een belangrijke rol. Door een bewuste ademhaling wordt de oefening meer ontspannen. Met als gevolg, dat de meridiaan beter gestrekt wordt en de ki beter kan stromen. Hoewel elk mens energetisch anders is, zijn er wel een aantal algemene effecten te benoemen, die mensen ervaren tijdens of na het doen van Do-In.

 • Als gevolg van de geconcentreerde manier van oefenen, zul je merken, dat je hoofd minder “vol” is.
 • Een ander effect is, dat door de betere energiestroom blokkades in de energiestroom minder worden.
 • Na afloop van de oefeningen ontstaat over het algemeen een compleet gevoel van ontspanning, zonder dufheid, maar juist met een lichte opmerkzaamheid.

Deze opsomming is natuurlijk niet volledig, omdat elk mens anders is. Ik nodig je dan ook van harte uit om zelf de effecten van Do-In te komen ervaren.

Ons lichaam heeft 12 hoofdmeridianen, die per twee aan elkaar zijn verbonden. De paren van de meridianen zijn: Long en Dikke Darm, Maag en Milt, Hart en Dunne Darm, Blaas en Nier, Hartbeschermer en Drievoudige Verwarmer en tenslotte Lever en Galblaas. Alle meridianen, behalve de meridiaan van de Drievoudige Verwarmer, zijn gekoppeld aan één van onze organen. De Drievoudige Verwarmer-meridiaan is niet gekoppeld aan een orgaan, maar heeft wel degelijk een belangrijke functie in het energiesysteem.

Wanneer je ons lichaam precies in de lengte over de wervelkolom en vanaf het borstbeen naar beneden in tweeën zou delen, liggen alle 12 hoofdmeridianen zowel in de linkerhelft als in de rechterhelft van ons lichaam.

In een ideale wereld stroomt de levensenergie (ki) vrij en onbelemmerd door de meridianen. En is er een volmaakte gezondheid en balans. Jammer genoeg is onze wereld en de manier waarop wij leven niet ideaal.

Er zijn heel veel oorzaken, die als gevolg hebben, dat onze ki niet vrij meer stroomt. Bijvoorbeeld stress en vermoeidheid. In één of meer meridianen kunnen dan blokkades ontstaan. Bij een langdurige stagnatie van de ki-stroom kan er een pijnlijke plek ontstaan, een gevoel van stijfheid of een ander ongemak.

Bij de Do-In oefeningen besteed je bewuste aandacht aan de stroom van ki door het strekken van de meridianen, met als gevolg, dat de blokkade zachter wordt. Het ongemak wordt merkbaar minder en bij herhaald doen van de Do-In oefeningen zal het ongemak zelfs verdwijnen.

Do-In kan overal en door iedereen worden beoefend. Of je nu jong bent of al wat ouder. Of je vindt van je zelf, dat je zo stijf bent als een plank. Dat maakt helemaal niet uit. Ook voor lenige mensen is Do-In heel effectief. Er is bij het doen van Do-In oefeningen totaal geen competitie-element. Je doet het vooral voor jezelf en binnen je eigen grenzen.

In kleine groepen met veel persoonlijke aandacht leer ik je de oefeningen waardoor je ki beter zal gaan stromen. De nadruk ligt natuurlijk op het strekken van de meridianen, maar natuurlijk zul je daardoor ook de spieren soepeler en sterker maken.

Het regelmatig doen van de oefeningen geeft je een beter gevoel van welzijn.

Een Do-In les bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen:

 • opwarm(losmaak)oefeningen
 • meridiaanstrekkingen
 • concentratie, -en meditatieoefeningen
 • ademhalingstechnieken
 • Do-In Ankyo: massagetechnieken op jezelf of bij een partner

Locaties en tijdstippen:

Wijkbegouw Ypsalon,

De Hucht 4, 1702 ZC Heiloo.

Op maandagavond van 19.30 uur tot 20.30 uur


Badmintonhal 't Vennewater,

Het Zevenhuizen 46, 1852 JC Heiloo

Op vrijdagochtend van 08.45 uur tot 09.45 uur

Cursusgeld:

Per les van 60 minuten: € 8,25.

Er zijn per jaar 3 blokken:

 • Blok 1: van 3 september 2018 (de eerste maandag na de zomervakantie) tot 21 december 2018 (de laatste vrijdag voor de Kerstvakantie).
 • Blok 2: van 7 januari 2019 (eerste maandag na de Kerstvakantie) tot 26 april 2019 (de laatste vrijdag voor de Meivakantie).
 • Blok 3: van 10 mei 2019 ( eerste maandag na de Meivakantie) tot 12 juli 2019 (de laatste vrijdag voor de Zomervakantie).

Na de vrijblijvende proefles kun je je inschrijven voor een blok.

Daarnaast is ook instromen op elk ander moment mogelijk.

Bij verhindering kan de Do-In les binnen de termijn van het betreffende blok op de andere cursusdag worden ingehaald.

Een Do-In les bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Opwarm(losmaak)oefeningen
 • Meridiaanstrekkingen
 • Concentratie, -en meditatieoefeningen
 • Ademhalingstechnieken
 • Do-In Ankyo: massagetechnieken op jezelf of bij een partner

Do-In Ankyo

Do-In Ankyo is de discipline binnen de TCM waarmee door bepaalde bewegingen, strekkingen en (zelf)massage  de "ki" op zo'n manier verplaatst wordt  dat het oorspronkelijke gezonde patroon wordt hersteld.

Boeken:

 • "Meridiaanoefeningen" door Shizuto Masunaga. ISBN 9789069635767
 • "The book of Do-In" door Michio Kushi . ISBN 9780870403826
 • "De helende kracht van Do-In" door Lilian Kluivers. ISBN 9789060307267