Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Extra informatie

Extra informatie

Het eerste bezoek wordt vooral gebruikt om inzicht te krijgen in de klacht van de cliënt. Ik stel je eerst vragen over de symptomen van de klacht: waar zit de klacht, waar voel je de pijn enz. Daarna bespreek ik met je wat je in de reguliere geneeskunde al hebt gedaan of ondergaan en met welk resultaat. Vervolgens ga ik dieper in op de vraag wanneer de klacht ontstaan is. Afhankelijk van de soort klacht zal ik ook andere onderwerpen ter sprake brengen.

Vervolgens gaat je, gekleed in lekker zittende kleding, liggen op een zogenaamde futon (katoenen matras), waarna je een korte op de klacht gerichte behandeling ondergaat. Dit eerste bezoek duurt ongeveer 90 minuten.

De volgende behandelingen start ik altijd met een zogenaamde HARA diagnose. Dit is een behandeling van de buik, waardoor ik in staat ben om de energetische toestand van de organen en dus ook van de daaraan gekoppelde meridianen te voelen. Dit geeft mij de informatie die nodig is om de juiste meridianen te behandelen. Een vervolgbehandeling duurt ongeveer 75 minuten.

Ik geef je het advies om na de behandeling veel water te drinken, bij voorkeur met citroensap, zodat het lichaam de vrijgekomen afvalstoffen beter kan afvoeren.

Drink je niet of niet genoeg water, bestaat de kans dat je hoofdpijn krijgt. Ook adviseer ik je na de behandeling rustig aan te doen en geen zware inspanningen te verrichten.

Ik vertel je ook dat het niet handig is om vlak voor de behandeling een zware maaltijd te eten of alcohol te drinken. Omdat het lichaam dan energetisch “met andere dingen” bezig is. De organen voelen dan tijdens de HARA-diagnose energetisch anders aan, wat invloed heeft op het krijgen van de juiste informatie in relatie tot de klacht en de behandeling.

Vaak zijn de klachten al gedurende langere tijd aanwezig. Daardoor zijn er meerdere behandelingen nodig om te herstellen. Frequentie en aantal behandelingen worden altijd in overleg met je afgesproken. Eenvoudige voedingsadviezen en het adviseren van Do-In oefeningen zijn, indien nodig, bij de behandelingen inbegrepen.

Shiatsu werkt goed bij klachten als:

 • Het bewegingsapparaat (o.a. rug, schouder en nekklachten)
 • De spijsvertering (o.a. maag en darmklachten)
 • De ademhaling (o.a. bronchitis en astma)
 • Uitscheiding (o.a. nier en blaasklachten)
 • Hart en bloedvaten (o.a. hoge en lage bloeddruk)
 • Het lymfatische systeem
 • Het zenuwstelsel (o.a. burn out, stress, vermoeidheid)
 • Het hormoonstelsel (o.a. menstruatieklachten, suikerziekte)
 • Geestelijke functioneren (o.a. depressie, concentratieproblemen)
 • Pijn, spanning, hoofdpijn, migraine etc.

Er zijn slechts een paar situaties, waarin een Shiatsu behandeling niet wordt uitgevoerd:

 • Bij open wonden
 • Bij verhoging of koorts, zoals verkoudheid of griep
 • Bij zwellingen rond gewrichten

Shiatsu behandelingen zijn wel mogelijk bij zwangere vrouwen. Wel zijn er een aantal meridiaanpunten die moeten worden vermeden tijdens de behandeling.

Oudere mensen kunnen ook Shiatsu behandelingen ondergaan, doch deze behandelingen worden met een lichtere, mildere intensiteit uitgevoerd, vanwege de fijnere energie die mensen op hogere leeftijd vaak hebben.